Крембо – импровизация

Напоследък експериментирам с различни сладкишчета с шоколадова глазура. По скоро еспериментирам с приготвянето на глазурата🙂.

Ще опиша последното ми „творение“, което взаимствах от блога на Даниела . Нарича се крембо и представлява сладкишчета с подложка от маслено тесто, желиран белтъчен крем и шоколадова глазура отгоре.

Нужните продукти:

за основата:

1 пакетче кръгли маслени бисквити (използвах Роден край)

за белтъчния крем:

4 белтъка

2/3 ч. чаша захар (мисля, че 1/2 би било по-добре, беше доста сладко)

2-3 пак. ванилия

1 пакетче желатин

за шоколадовата глазура:

около 50 гр. тъмен шоколад

около 1/2 ч. чаша течна сметана

1-2 с. лъж. олио

Приготвянето:

Първо приготвих крема – белтъците и захарта се разбъркват с лъжица на водна баня докъто захарта се поразтопи. След това се разбиват с миксер докъто побелеят и се сгъстят. Добавя се ванилията.

Желатина се накисва с малко студена вода (3-4 с. лъжици) за около 10 мин. и след това се разтопява в микровълновата фурна за около 30 сек. (не бива да завира, а само да е леко топъл като в същото време кристалчетата да се разтопят). Налива се на тънка струя при белтъците и пак се разбива с миксера. След това крема се оставя да се охлади и да започне да желира (Аз го сложих в камерата защото бързах. Разбърках на 2 пъти за да не се образува „каймак“ от желирала маса отгоре, а отдолу да е все още течно).

На подходяща повърхност се нареждат бисквитките.

Белтъчния крем е готов за шприцоване когато не е стегнал напълно, но в същото време не се разтича. Мисля, че това може да стане с какъвто шприц е наличен (аз използвах найлоново пликче, на което изрязах едно ъгълче :)).

След шприцоването, сладкишчетата се прибират в хладилника за да стегнат още.

В това време може да се приготви глазурата – в купа се слагат шоколада, начупен на парченца, сметаната и олиото. Слагат се в микровълновата фурна на максимална мощност за около 30 сек. и след това се разбъркват. Ако е нужно се пускат още веднъж докъто шоколада се разтопи; може да се добави и още сметана за по-добра течливост.

Сладкишите се поливат с лъжица с глазурата (тя трябва да е леко топла) и се връщат отново в хладилника където се съхраняват (най-добре покрити с капак, понеже иначе глазурата може да изсъхне и да се напука).

Това е!🙂

Добър апетит!

4 thoughts on “Крембо – импровизация

    • Дани, благодаря ти🙂
      Както съм споменала ти ме вдъхнови за тези наистина страхотни сладки.
      Е, прибягнах до един наистина „мързелив“, признавам си начин за приговянето им😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s