Бананови кексчета с глазура от крем сирене

Основната причина да направя тези кексчета беше, че си купих няколко вида готови захарни цветенца за декорация и страшно ми се искаше да ги аранжирам някъде🙂.

Рецептата за кексчетата съм взаимствала от необятния готварски форум на бг-мамма (най-вероятно оригиналната рецепта е някъде тук) и ги правя сравнително често – в нея има банани, които правят кексчетата леко влажни и остават такива за 2-3 дни. В същото време съдържат и доста набухвател, благодарение на който имат въздушна структура и не са сбити. Основното правило при мъфините е течните и сухите съставки да се смесят в различни купи и след това да се съединят на едно място. Е, аз спазих това правило първите 2-3 пъти когато приготвях мъфини, но след това реших да опитам по начина, който знам от моята майка за правене на кекс – а именно – яйцата да се разбият със захарта, а набухвателя да се разтвори във вода, мляко или друга течност, която ще се слага в сместа. Не забелязах разлика във вкуса или структурата затова продължих по този метод и си спестих миенето на една купа всеки път😉.

Глазурата с крем сирене е най-семплата и сравнително нискокалорична импровицазия, която успях да измисля (доколкото е възможно с тези продукти :)) – преглеждала съм доста такива рецепти, в които основните съставки са сметана (заквасена или течна), масло и крем сирене.

И така нужните продукти:

За кексчетата (12 броя):

1 ч. ч. брашно                              2 средно големи банана – намачкани с вилица

1/2 ч. ч. захар                               1/2 ч.ч. прясно мляко

1 пак. бакпулвер                            1/4 ч.ч. олио

1 прах ванилия
1/2 .ч. филирани бадеми
2-3 ч. л. канела – по желание

Тук давам съставките в 2 колони разделени на сухи и мокри каквото е правилото при приготвяне. Филираните бадеми могат да се заменят с фини овесени ядки или орехи, а бананите с нарязани на парченца ябълки. Във всички варианти резултата е добър.

За глазурата с крем сирене:

1 пакетче сирене „Крема“ (125 гр.)

400 мл течна подсладена сметана

2 праха ванилия

Приготвяне:

Единият вариант за приготвяне на мъфините е класическия – сухите съставки (от лявата колона) се смесват в една купа, а мокрите (от дясната колона) – в друга. След това мокрите се изсипват при сухите съставки и се разбъркват.
Другият вариант е захарта и яйцата да се разбият до побеляване, след това да се добави с бъркане с лъжица млякото, в което са разтворени содата и бакпулвера, олиото, бананите, бадемите, канелата, ванилията и брашното.

Сместа се изсипва в намаслени  формички за кексчета и се пече на 160°С за около 25 мин. Готовността може да се провери с клечка за зъби, но е добре това да стане към края на печенето когато мъфините изглеждат изпечени.

Намасляването на формите правя като слагам парченце масло във всяка формичка, разтопявам и намазвам формичката преди да започна с приготвянето на сместа за кексчетата. След това оставям тавата в хладилника до момента, в който сместа е готова. По този начин след изпичане мъфините се отделят лесно от формата и не се ронят.

Приготвянето на глазурата е елементарно – съставките се смесват в купа и се разбиват с миксер докъто сместа се втвърди. Ако е нужно може да се добави още захар.

Нанася се с шприц върху изстиналите кексчета.

След това вече е време за декориране с каквото е налично🙂

Съхраняват се в хладилник, най-добре покрити с капак.

Един недостатък – украсените от мен кексчета престояха 3-4 часа в хладилника преди сервиране и прекрасната им украса се беше разтопила леко. Изглеждаха добре, но все пак следващия път бих ги декорирала малко преди поднасянето🙂

7 thoughts on “Бананови кексчета с глазура от крем сирене

  1. Мими, привет! Много се гордея, че познавам блогър като теб :-)Желая ти успех и с готовност ще размирища кухнята си на бананови мъфини следващия път – специално в твоя чест!

  2. Pingback: Какво сготвих с една тиква « Кулинарни експерименти

  3. Супер вкусни са тия бананови кексчета и се изядоха за отрицателно време.
    Аз искам обаче да питам от къде се сдоби с цветята за декорация и другите шарении по глазурата

    • Здравей Лора🙂,
      Много се радвам, че кексчетата са се харесали🙂.
      Всичко за декорацията е от Кауфланд, щанда където са бакпулвера и другите сладкарски подправки. Виждала съм и в Хит много красиви готови нещица за украса. Изобщо в големите супермаркети винаги може да се намери нещо шарено. Дано съм била полезна!🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s