Трюфели с бисквити, стафиди и лешници

В началото на тази година за пръв път приготвих сама трюфели и бях очарована от възможността да пипам шоколада, да ги декорирам и изобщо целия процес на работа ми се стори вълнуващ. Чувствах се страхотно докъто ги приготвях🙂. Рецептата беше от блога на Маги. От тогава досега изпробвах доста различни рецепти и всеки път резултата беше супер – май трюфелите са доста лесни за приготвяне и винаги се получават добре🙂.

Установих, че най-много ми допадат бонбонките приготвени от пандишпанови останки, шоколад и… различни любими неща, които могат да се открият в един бонбон. С пандишпан или бисквитки се получават една идея по-малко сладки бонбони, което на мен много ми допада.

Тия дни реших да направя бонбонки, в които да събера няколко любими „суровини“. Давам използваните от мен количества, но смятам, че могат да варират в зависимост от личните предпочитания или наличностите в кухненските шкафове🙂.

Продукти за бонбоните:

150 гр. черен шоколад (използвах  такъв със 74% какао)

250 мл течна подсладена сметана

1 суп. лъжица какао

около 15 гр. масло

180 гр. смлени ронливи бисквити (използвах „Роден край“)

около 60 гр. средно едро смлени лешници

около 1½ ч. чаша фини овесени ядки

около 100 гр. стафиди

около 100 мл шоколадов ликьор

За декорация:

какао, какаова напитка, сусам, мак, цветни захарни топчета

Приготвяне:

Стафидите се накисват за няколко часа в ликьора (моите стояха цяло денонощие).

Бисквитите се смилат.

Лешниците се смилат и запичат в сух тиган.

В купа се поставят шоколада, начупен на парченца, сметаната, маслото и какаото. Поставят се в микровълновата на максимална мощност като на всеки 30 сек. сместа се вади и се разбърква докъто шоколада се разтопи напълно.

Добавят се накиснатите стафиди заедно с остатъка от ликьора (моите бяха „изпили“ почти всичко :)), смлените бисквити и лешници и овесените ядки (всъщност аз добавях овесени ядки докъто сместа стана достатъчно гъста). Всичко се разбърква добре и сместа се оставя да изстине напълно.

С ръце оваляни в какао (така сместа не лепне по пръстите) се оформят топчета, които се овалват в какао, сусам, мак или каквото има налично и ви допада като вкус.

Съхраняват се с хладилник, в кутия с капак или покрити с фолио за свежо съхранение.

2 thoughts on “Трюфели с бисквити, стафиди и лешници

  1. Мерси Маги🙂, радвам се, че те „виждам“ тук. Както съм споменала, ти беше моят пръв учител по приготвяне на трюфели и сега много се радвам на положителната ти оценка🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s