Сметаново-шоколадов сладкиш с круши

От няколко дни се каня да спася няколко страхотни круши, които си донесохме от село, но които за съжаление не можем да изядем достатъчно бързо . Прекалено нежни са, за да се съхраняват дълго време. Е, оказа се, че днес е техният ден  – успях да направя с тях сладкиш, за какъвто винаги съм мечтала – със сравнително тънък и вкусен блат, много сметанов крем и свежи, сочни парченца плодове в него:).

Изполвах идеята за външния вид от тук, а рецептата за блата е от „Шоколад“ на сп. „Меню“. Използвах рецептата за блата на шоколадово-кокосов сладкиш.

Ето какво е необходимо:

За блата:

125 гр. масло

½ ч. чаша кафява захар

2 яйца

2 суп. лъжици какао

1 ч. чаша брашно

½ пакетче бакпулвер

100 мл прясно мляко

За крема:

500 мл подсладена течна сметана

2 пак. ванилия

1 пак. желатин

3 круши, нарязани на малки парчета

За сиропиране на блата:

100 мл. прясно мляко

За украса:

30 гр. тъмен шоколад

50 мл сметана

Приготвяне:

На блата:

Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата. С бъркане се добавят брашното, бакпулвера и какаото като се редуват с прясното мляко. Сместа се изсипва в намазнена, покрита с хартия за печене тавичка (Ø26 см) с откопчаващи се стени и се изпича на 160 °С с обдухване (отнема около 40-50 мин.). Изпечения блат се оставя да изстине напълно и се освобождава от формата.

На крема:

Сметаната се разбива с миксер. Добавят се ванилиите и нарязаните круши.

Желатинът се накисва за около 5-10 мин в малко студена вода и се разтапя в микровълновата (без да завира). Добавя се при сметаната и се разбива за кратко с миксера.

Сглобяване на сладкиша:

Изстиналия блат се поставя отново във формата и се напоява с млякото (млякото може да се подслади при желание, но понеже предпочитам по-малко сладки десерти, аз не го направих). Отгоре се разпределя сметановия крем и се оставя в хладилника да стегне.

Следва освобождаване от формата и украсяване по желание.

Аз направих украсата като разтопих нарязания на ситно шоколад заедно със сметаната и го сложих във фунийка от хартия за печене. С нея направих ивици по повърхността.

Това е!

Bon appetit!

4 thoughts on “Сметаново-шоколадов сладкиш с круши

  1. ЕХА-а-а-а-а-а-а-а, ей това е ТОРТАТА !!!!!!!! Жалко, че не сме си наблизо, да видиш как деца лапатторта, че и майка им не им отстъпва !!!!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s