Кюфтенца със сос

Майка прави тази яхния като използва печени на скара кюфтета (аз пропуснах този момент). Рецептата е съвсем обикновена, но за сметка на това – вкусна.

Ето какво е необходимо:

За кюфтетата:

500 гр. кайма

1 яйце

½ глава лук

2 шепи ориз

средата на 1 филия хляб

сол

черен пипер

чубрица

магданоз

За соса:

1 глава лук

1 чушка

1 морков

4-5 лъжици доматено пюре или лютеница (аз ползвам рядка домашна лютеница)

2 суп. лъжици брашно

сол

2 дафинови листа

3-4 зърна бахар

магданоз

Приготвяне:

Всички продукти за кюфтетата се смесват. Искам тук да отбележа, че благодарение на ориза и лука в сместа, кюфтенцата стават по-„пухкави“ и сочни. Ако се използва само кайма с подправки кюфтетата стават по-сбити и плътни (това си е съвсем логично ;))

В малко олио и вода се задушават лука, чушката и моркова. Добавят се около 3 чаени чаши вода и се изчаква да заври. Тогава се оформят кюфтенца и се пускат във врящата вода. Добавят се дафиновия лист и бахара. Варят се около 30 – 40 минути на тих огън. Добавя се лютеницата/ пюрето. Брашното се размива на гъста каша с малко вода, смесва се с малка част от соса и се добавя към яхнията. Оставя се да поври още 2-3 минути. Поръсва се с магданоз.

4 thoughts on “Кюфтенца със сос

    • Благодаря Дани за одобрението за вида🙂 – от режим food – толкова😀
      Наистина като са на скара е още по-добре.
      Хубава и лека седмица и на теб!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s