Почти паниран карфиол

Преди много години като студентка опитах за пръв път паниран карфиол. Установих, че това е нещо твърде мазно, макар и безспорно вкусно. Понеже нито вкъщи, нито сред приятелите ми някой някога е приготвял паниран карфиол бях почти забравила за него до миналата година. Тогава Ники поиска да направя. Е, направих, но пак стана нещо мазно, макар и безспорно вкусно. Тогава започнах да търся някакви по-леки варианти за приготвянето му и стигнах до един (идеята беше от готварския форум bg-mamma, но къде точно е рецептата нямам идея и съжалявам, че не мога да цитирам точния източник), в който карфиола се пече, потопен в панировка. Става вкусно и в същото време се избягва пърженето и насищането с мазнина.

Моята любима кулинарка Даниела, тия дни публикува рецепта с карфиол, която ме подсети, че тази есен почти не съм приготвяла нищо с този зеленчук. Прииска ми се да пробвам нейния вариант, но после реших да направя комбинация между нейния (като ползвам някои от нейните подправки) и моя с панировката. Взаимствах от Дани чесъна и кимиона като подправки и добавих от себе си малко сусам за разкош🙂. За да са доволни всички сложих подправки само на половината тава, понеже малкия ни син не обича лютиви и пикантни храни, а и те не е особено полезни за него.

Ето какви са нужните продукти:

1 средно голяма глава карфиол

4 яйца

3 с. лъжици брашно

2/3 кофичка кисело мляко (от 400гр.)

1 скилидка чесън

сол

кимион

сусам

Приготвяне:

Нарязания на розички карфиол се бланшира, за около 5 минути във вряща подсолена вода.

Яйцата се разбиват, добавят се брашното и млякото.

Тавата за печене се намазнява, розичките карфиол се топват в панировката и се нареждат в тавата. Поръсват се със смлян кимион, накълцан чесън и сусам (аз сложих всички тези подправки на половината тава, а другата част оставих без добавки).

Запича се за около 4о минути на 17о°.

2 thoughts on “Почти паниран карфиол

  1. Еха, Ема, много изкушаващо изглежда с този сусам. Много ми хареса идеята ти вместо да се пържи, панираният карфиол да се пече.
    Поздрави!

  2. Дани, благодаря ти!🙂
    Наистина сусама се оказа симпатично допълнение. Иначе печенето е една добра алтернатива за мен – спестява време и олио😉. Вкуса не е съвсем същия, разбира се, но в къщи се приема добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s