Сладкиш с тиква, мак и портокали

Напоследък мисълта ми ( кулинарната такава) се върти около няколкото тикви, които си донесохме от село.  След като прекарах известно време в мислене какво точно да приготвя с тях, реших, че ще бъде нещо, което досега не съм правила. Стана така, че успях да реализирам желанието си по един доста добър начин. Нескромно казано😀.

Разглеждайки списание Good Food, попаднах на рецепта за „Специална лимонова торта“.  Тортата е с лимони, тиквички и мак. Аз реших, че ще ги заменя с тиква и портокали. Рецептата за глазурата беше основно от крем сирене, а в моя вариант, включих и заквасена сметана. Мисля, че се получи  хубаво съчетание от вкусове и аромати.

Доста промених рецептата като пропорции, продукти и аранжировка и получих нещо съвсем различно от първоизточника си🙂.

Използвах тиква цигулка, отгледана от майка на чист въздух и тишина и може би затова супер вкусна и сладка.

Между другото, подготвяйки тиквата, опитах едно парче и се удивих колко е добро в сурово състояние, даже мислех да декорирам сладкиша със сурова тиква, но реших да се въздържа, поради наличието на някои консервативни елементи вкъщи😉.

Необходими продукти за:

Блата:

125 гр. меко масло

2/3 ч. чаша кафява захар

2 яйца

2 ч. чаши едро настъргана тиква (около 300 гр.)

настъргана кора от 1 портокал

2 с. лъжици сок от портокал

1 бакпулвер

2 ч. лъжички мак

1 прахче ванилия

1 ч. лъжичка канела

около 1 1/4 ч. чаша брашно  (около 100 гр.) – бяло:пълнозърнесто – 50:50

1/4 ч. чаша едро счукани орехи

Крема:

1 кофичка (400 гр.) заквасена сметана

1 пакет сирене Крема (125 гр.)

3 с. лъжици захар

1 с. лъжица мак

1 ч. лъжичка сок от портокал

За сиропиране:

1/2 ч. чаша сок от портокал (от около 2 портокала)

Приготовление на блата:

Размекнатото масле се разбива със захарта. Добавят се яйцата (със стайна температура) едно по едно и се разбива докъто се получи кремообразна маса. Добавят се портокаловата кора, ванилията, канелата, мака, тиквата, разтворения в портокаловия сок бакпулвер и брашното. Накрая се слагат ореховите ядки. Сместа се изсипва в намаслена форма (аз използвах тавичка за пай с Ø24) и се изпича на 160 °С с обдухване за около 45 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, която трябва да излезе суха.

Блата се изважда от фурната и се надупчва с дървено шишче. След като се охлади, може да се премести в подходящ поднос и да  се сиропира с портокаловия сок (около 1/2 чаена чаша).

Отгоре се намазва с крема от разбитата с крем сиренето и захарта сметана. Декорира се по желание. Аз сложих мак и настъргана портокалова кора.

6 thoughts on “Сладкиш с тиква, мак и портокали

  1. Дани, благодаря🙂
    Надявам се, наистина да ви хареса!
    Ще се чувствам супер ако решиш да готвиш по моя рецепта (почти моя ;))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s