Домашни бонбони „Кестени“

Наскоро имахме празник в нашето семейство – нашия син Калоян официално стана християнче🙂.

Едно от нещата за почерпка реших да бъдат бонбонките, които сега ще представя. Преди време попаднах на рецептата за тях тук и си я запазих като реших да я изпробвам при някой повод. Е, повода вече беше налице и аз се заех за работа. Първия път ми се стори, че приготвянето отне ужасно много време.  След няколко дни ги приготвих отново, уплътнявайки времето си  между два ангажимента – всичко стана за по-малко от час и половина (с включено миене на съдовете). Може би факта, че при първото приготвяне на бонбоните използвах кухненския робот за омесване на съставките беше причината всичко да стане по-бавно. Сместа ужасно се полепи по всичките му части и измиването беше трудно. Освен това омесването стана бавно, може би заради неподходящите за подобно размесване функции на робота ми. Втория път омесих всичко на ръка и всичко стана бързо и чисто.

Адаптирано от Smitten kitchen

Ето нужните продукти за около 76- 77 бр:

125 гр. разтопено и охладено масло

125 гр. сирене „Крема“

1½ ч. чаша фъстъчено масло

1 ч. чаша смлени обикновени бисквити

2½ ч. чаши пудра захар

350 гр. тъмен шоколад – препоръчвам поне 74% какао, тъй като колкото по-малък е процента какао, толкова по-малка течливост има разтопения шоколад и толкова по-малко бонбони ще могат да бъдат потопени в него.

Приготвяне:

Фъстъченото масло и крем сиренето се омесват на ръка или с робот. Добавят се на порции разтопеното масло и смлените бисквити. Накрая се добавя захарта. С нейното включване сместа престава да лепне и става възможно оформянето на топчета. Размесва се добре.

С ръце от сместа се оформят топчета с желаната големина (моите бяха с приблизителния обем на чаена лъжичка) и се подреждат на разстояние върху хартия за печене.

Шоколада се нарязва наситно или се смила и се разтопява на слаб котлон.

Топчетата се набучват на дървен или метален шиш (или клечка за зъби, но не е толкова удобно) и се топват в разтопения шоколад.

При мен шоколада стигна за овалването на 48 топчета, а ми оставаха още 29. Тях поръсих с ивици от оставащия шоколад. Мисля, че и те са красиви и са доста добро допълнение към по-шоколадовите си събратя.

Съхраняват се в хладилник в кутия с капак или покрити с фолио за свежо съхранение.

Един съвет – няма нужда от много старание и внимание при потапянето на топчетата в шоколада, дори стават по- добри ако се правят по-бързо и небрежно🙂. Разбира се, не бива да се забравя да се правят с любов, за да станат наистина вкусни😉.

6 thoughts on “Домашни бонбони „Кестени“

  1. Ема, да ви е жив и здрав Калоян!
    Страхотни бонбони! Обожавам комбинацията фъстъчено масло с шоколад, а тук виждам и любимото ми крема сирене. Със сигурност са много вкусни
    Поздрави!

    • Мария, страхотно е да „видя“ тук толкова добър кулинар като теб:)
      Радвам се, че бонбоните ти допадат, надявам се и да се харесат в твоето семейство🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s