Меденки

Ето, че коледно-новогодишното настроение все по-напористо прави опити да се настани на всички възможни места. Въпреки топлото време, което хич не предразполага към подобни мисли и въпреки досадните понякога практики на моловете  да ни убедят, че празниците вече са тук.

Рецептата е изпитвана многократно вкъщи още от времето когато бях дете и сладките курабийки бяха известни като „негърчета“. Използвайки формичка от един комплект за игра на моя син, успях да направя тези меденки.

Продукти за:

Тестото:

½ ч. чаша мед

½ ч. чаша захар

1 ч. чаша олио (непълна)

2 яйца

1 ч. лъжичка сода за хляб

1 ч. лъжичка канела

За слепване:

шипков мармалад

За глазурата:

1 белтък

½ ч. чаша захар

Приготвяне:

От изброените продукти се замесва средно твърдо тесто (добре е меда да е течен, защото ако е озахарен, в процеса на месене и точене тестото променя твърдостта си, поради процеса на разтапяне на меда и е малко неудобно, макар и не невъзможно за работа).

Може да се раздели на 2 топки за по-голямо удобство при точене. Разточва се на пласт с дебелина около 3 – 4 мм. С подходящи формички се изрязват курабийките и се изпичат в умерена фурна, в тава застлана с хартия за печене (при мен 180°С без вентилатор).

Изстиналите курабийки се слепват две по две с мармалад.

Глазурата се приготвя като белтъка се разбива със захарта докато станат на гъст крем. Крема се поставя в подходящ шприц или в найлонова торбичка с отрязано връхче и се прави украса по избор.

Колкото повече престояват меденките, толкова по-меки и вкусни стават. Съхраняват се на хладно.

Това е!

Мисля, че празничното настроение и съпътстващите го празници могат вече да идват!🙂

7 thoughts on “Меденки

  1. Ема, много хубаво ухаят🙂
    И аз още не съм започнала да правя нищо /
    за разлика от миналата година/.
    Хубав ден от мен, Дани.

    • Да, слага се брашно, колкото да се получи тесто със средна твърдост. Не съм посочила количеството, тъй като го определям в зависимост от твърдостта на тестото. Вероятно около 2-2 и половина ч.ч.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s