Коледни сладки с джинджифил и мед

Ето, че накрая моят ентусиазъм да меся, изрязвам и украсявам, доведе до наличието на два големи подноса с коледни сладки на масата🙂.

Нищо не можа да ме спре – нито часовника който показваше 10 вечерта, нито факта, че кафявата захар, която имаме се оказа пакетирана в малки пакетчета от по 10 грама🙂.

Рецептата е от Даниела с малки мои промени.

Предупреждавам, че правенето на тези сладки е доста дълъг процес и че въпреки огромното удоволствие, което изпитах докато ги правех, към края бях изтощена😀. Но пък мисля, че резултата си струва!

Продукти за:

Тестото:

3 ч. чаши брашно

125 гр. масло

½ ч. чаша кафява захар

½ ч. чаша мед

1 яйце

2 ч. лъжички настърган пресен джинжифил

2 ч. лъжички канела

1 ч. лъжичка сода за хляб

½ ч. лъжичка бакпулвер

1 щипка сол

Слепване:

мед и масло; мармалад

Глазурата (айсинг):

1 белтък

1 ч. чаша пудра захар

2-3 капки лимонов сок

Приготвяне:

На курабийките:

Маслото (на стайна температура) се разбърква добре с меда, захарта и яйцето до хомогенност. Добавят се подправките и брашното. Към края на прибавянето на брашно, тестото се омесва на ръка. Разделя се на 4 топки и се слага в хладилника за около един час.

Топките тесто се вадят една по една и се разточват на кора с дебелина 2-3 мм. Ако е необходимо се доизмесват с още малко брашно. С формички за сладки се изрязват фигурки, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се изпичат в предварително загрята фурна на 180°С, при режим с вентилатор за около 10 минути. След изваждане от фурната се оставят върху решетка докато се охладят.

Изрезките от тестото се измесват отново с новите топки тесто.

След като изстинат, фигурките могат да се слепят две по две с добре разбъркани мед и масло, в предпочитано съотношение или с мармалад (аз използвах разбито до гладкост сладко от ягоди).

Приготвяне на захарната глазура:

Изброените продукти се разбиват с миксер на гъст сняг. След това със сместа се пълни пош, фунийка от хартия за печене или найлоново пликче и курабийките се украсяват. Важно е съда с глазурата да се покрива с влажна кърпа, за да не засъхва. Ако глазурата се сгъсти в процеса на работа, може да се разреди с капки лимонов сок. Ако е нужно сгъстяване се добавя още пудра захар. Аз използвах като инструмент фунийка от хартия за печене – смея да кажа, че се получава добре, но са нужни няколко опита, за да намериш най-подходящия метод за направа, пълнене и работа с фунийката. Поне за мен беше така🙂.

Това е! Смятам, че резултата спомага за по-коледното настроение на всички🙂

10 thoughts on “Коледни сладки с джинджифил и мед

  1. Ема, днес случайно попаднах на твоя блог и много ми допадна на визия, но и на вкус. Видях, че си направила някои рецепти на Smitten Kitchen, които си бях набелязала и съм се чудила как ли са, а ето ги вече направени от теб.

    Поздравления за тези джинджифилови бисквити и за украсата им. Изглеждат много изкусителни. Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    • Станимира, здравей🙂
      Радвам се, че блога и рецептите ти харесват. За мен естествено е много приятно да прочета коментар като твоя🙂
      Хвърлих едно око при теб и мисля, че ще трябва да заделя още време за четене на кулинарни блогове – виждам, че имаш интересни предшестващи рецептите текстове – за мен те обикновено са много интересни, понякога повече от самите рецепти🙂
      Весели приготовления за празниците и от мен!

  2. Здравейте! рядко пиша коментари по блогове и форуми, но много исках да ви благодаря за чудесната рецепта – истината е, че в интернет вече има толкова много съдържание, че понякога търсиш нещо много простичко, а се изгубваш из всевъзможните текстове… е аз си търсих точно такива сладки, следвах рецептата и се получиха фантастични!!! ето и две снимки, няма как да не споделя:

    много хубави празници ви желая🙂

    Дияна

    • Дияна, благодаря за милия коментар🙂. А вашите сладки са прекрасни, много нежно и красиво изрисувани🙂.
      Хубави празници и от мен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s