Тиквен кейк със сметаново-маслена глазура

Ето го и първия ми сладкиш за 2011!🙂

Покрай разболяванията не детето, старанието да се подготвям качествено за курса по английски и борбата да не се депресирам от факта, че вече няколко месеца не мога да започна работа… Нещо не ми идваше вдъхновението. Сега обаче здравето ни се стабилизира, изпита по английски е взет с добър резултат, имам известен прилив на оптимизъм и… резултат от всички тия хубави неща е и приготвения сладкиш🙂.

Вдъхнових се (и то на два пъти) от вариации на морковен кейк представени от Мария. В крайна сметка стигнах и до там да приготвя кейка в мой вариант (източник – тук). Използвах тиква вместо моркови и направих някои малки промени в количествата на продуктите. Изпекох поотделно два блата, които слепих с крем (може да се изпече един и да се разреже, но аз не посмях, най-вече защото нямам хубав, остър нож). Мисля, че спокойно може да се приготви само един блат от половината продукти и да се остави така или да се глазира – въпрос на предпочитания, наличности в хладилника, време…🙂. Получава се сравнително дебеличък блат. Лично на мен парче от кейка ми идва малко в повече заради двата блата, но и това е въпрос на вкус.

Нужните продукти:

За блатовете:

4 бр. яйца

1 ч. чаша захар „Мусковадо“

3/4 ч. чаша олио

2 ч. чаши брашно

3 пакетчета бакпулвер (30 гр.)

1 ч. лъжичка канела

3 ч. чаши едро настъргана тиква

1 ч. чаша едро смлени орехи

Глазурата:

125 гр. меко масло

200 гр. крем сирене (използвах Филаделфия за пръв път – страхотно е, а и цената му не е много висока както мислех)

375 гр. течна подсладена сметана

3 с. лъжици захар „Мусковадо“

Приготвяне:

На блатовете:

Яйцата се разбиват добре с миксер за около 5 минути, добавят се на порции захарта, олиото и разтворения в 1-2 супени лъжици вода бакпулвер. С бъркане с лъжица се добавят брашното, канелата, ядките, тиквата. Получава се по-гъсто от кексово тесто, което може да се раздели на две части, които да се изпекат поотделно или да се изпече един блат, който после да се разреже на две. Тестото се излива в тава, с откопчаващи се стени (с Ø 26 при мен), застлана с пекарска, намаслена хартия и се изпича за около час в загрята умерена фурна. Аз пекох при режим с вентилатор, при 160°С. Блатовете се охлаждат върху решетка и след като изстинат напълно, сладкиша се сглобява.

Приготвяне на глазурата:

Маслото, крем сиренето и захарта се разбиват добре, добавя се сметаната на порции до получаването на гъст крем.

Сглобяване:

Във форма за торта се поставя единия блат, напоява се със студено прясно мляко (използвах около ¼ чаена чаша, но мисля, че може и малко повече), намазва се с крем, поставя се другия блат, който също се напоява с мляко и отново се намазва с крем. Сладкиша престоява около час в хладилника, след това се изважда от формата и може да се намаже с крем и отстрани. За допълнитена украса използвах няколко цели лешника, оваляни в разтопен бял кувертюр (мернах подобна украса по страниците на Good Food). Хубаво е да престои няколко часа в хладилник преди да се разреже.

Добър апетит!

5 thoughts on “Тиквен кейк със сметаново-маслена глазура

  1. Ема, радвам се за успешно преминалите неща🙂
    Стискам палци!
    Аз съм го правила в „морковен вариант“ и не се съмнявам, че с тиква е много вкусен!
    А и украсата е разкошна!
    Поздрави и хубав уикенд!

  2. Мария, аз ти благодаря за хубавата споделена рецепта🙂
    Нямам база за сравнение, но намирам, че се получи хубаво с тиквата.
    Дани, много ти благодаря, мила🙂
    Хубав уикенд от мен🙂

  3. Много вкусна рецепта ! Аз обичам рецепти с тиква и не пропускам🙂 И глазурата изглежда много вкусна…
    Пожелавам ти освен вдъхновение да си намериш и работа, точно такава каквато искаш. Имаше една приказка – намери си работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш🙂 Пожелавам ти го🙂 Поздрави!
    Боряна

    • Боряна, благодаря ти – хубава поговорка🙂.
      Макар, че вече имам доста по-скромни изисквания, но знае ли човек..🙂
      Хубава нова седмица!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s