Шоколадови мъфини с кафе


В късния петък следобяд, когато едва държах очите си отворени, неочаквано се сетих за тези шоколадови мъфини.

Докато ги приготвих, вече не ми се спеше и нямах нужда от кафе и шоколад, за да се освежа, така, че мога да кажа, че и самото им приготвяне действа ободряващо, почти колкото хапването им🙂.

Рецептата е от моята приятелка Мария.

Продукти за 12 броя:

2 яйца

1 ч. ч. захар (непълна)

100 гр. разтопено и охладено масло

100 мл. прясно мляко (или течна сметана)

100 мл. охладено силно кафе (използвах нес кафе, но аромата не се усеща много)

3 с. л. какао на прах

ванилия (използвах домашно приготвена ванилова есенция)

1 бакпулвер (10 гр.)

2 ч. чаши брашно

100 гр. шоколад, нарязан на парчета (използвах такъв с 60% какао)

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до сгъстяване и побеляване. Добавят се при бъркане с миксера маслото, кафето, млякото (с разтворен бакпулвер в него). С бъркане с лъжица се добавят брашното и какаото и накрая без много бъркане – шоколада.

Сместа се разпределя във формички за мъфини, които се изпичат в загрята фурна на 160°С, с вентилатор за 20-30 минути.


11 thoughts on “Шоколадови мъфини с кафе

  1. Ех, че хубавоооо!!! Скоро ще ги пробвам сигурно. Иначе опитах солетките днес (и сега ги опитвам де😉. Поздрави и хубава седмица🙂
    Боряна

  2. Траяна, добре дошла🙂
    Радвам се, че ти допада рецептата и се надявам да ти хареса ако я приготвиш🙂.
    Боряна, радвам се, че мъфините те вдъхновяват🙂, надявам се, че си доволна от солетките!
    Хубава нова седмица и от мен!

      • Пробвах рецептата и се получи уникално вкусно!🙂 Само имам един въпрос понеже съм малко начинаещ готвач😀 Не се ли получава малко рядко тестото с две чаши брашно ,защото аз сложих почти три за да се получи достатъчно гъсто?

    • Здравей Диди, радвам се, че си останала доволна от рецептата и че споделяш за резултата🙂.
      Гъстотата на тестото със сигурност зависи от вместимостта на чашата, с която се замерват продуктите. Тази, която ползвам аз е с обем около 250 мл (за жалост нямам навик да меря продуктите с везна). Хубаво е че си съобразила количеството и си получила добър резултат🙂.

  3. Pingback: Шоколадови мъфини с кафе | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s