Целина – по-различен метод на употреба (мусака с риба и целина)

От доста време се каня да приготвя нещо с целина, като исках тя да се усеща по-осезаемо.  Общо взето, все нещо ставаше и отлагах. И сега, почти в края на сезона, в който може да се намери глава целина, се вдъхнових от една рецепта в списание „Меню“. Даже Ники ме изненада приятно (почти колкото когато ми подари точилка :)), донасяйки целината, прибирайки се от непланирано пазаруване на храна (бях споменала, че искам да купим).

Дозата в рецептата е сравнително малка – напълно в унисон с моето решение да готвя малки порции, които да се изяждат докрай и да сведа до минимум изхвърляната храна.  Засега мога да си позволя да готвя често.

Ето какво е необходимо:

1 средна глава целина

1 средно голям картоф

1 морков

1 стрък праз

около 100 гр. пушена риба без кости (използвах сьомга)

копър

шарен пипер

масло

За заливка:

2 яйца

200 мл прясно мляко/ сметана

Приготвяне:

Кореноплодните се обелват и нарязват на кубчета. Пускат се за 6-7 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се и се смесват с накъсаната на парчета риба. Добавят се шарен пипер, копър и още сол ако е нужно. Разбърква се и слагат няколко кубчета масло (добавих масло, понеже използвах мляко за заливката, а в оригинала беше сметана). Полива се със заливката и се изпича на 200 °С за около 30-40 мин, до зачервяване.

Много лесно, ароматно и вкусно!🙂

8 thoughts on “Целина – по-различен метод на употреба (мусака с риба и целина)

  1. Ема, и аз тази година „открих“ целината и я ползвам много успешно!
    Невероятен аромат има и овкусява много добре.
    Напоследък купувам и стъбла и ги слагам на зелена салата!
    А предложението ти е чудесно!
    Поздрави!

  2. Много апетитна комбинация! Благодаря за рецептата, Ема!

    Поздрави сърдечни и пожелания за здрави, ведри и вкусни пролетни дни🙂

  3. Дами, благодаря за милите думи🙂.
    Аз отскоро „открих“ целината, но много ми допадна. А тази мусака наистина е сполучлива комбинация🙂.
    Бъдете здрави и с пролетно настроение🙂

  4. Ех как жално преглътнах над рецептата! Обожавам целина, но у дома само аз я ям:((( Даже и от твоята мусака май няма да мога да си открадна-гледам минали са няколко дни и сигурно сте я изяли:(((

    • Хм, ами наистина отдавна я няма, иначе с удоволствие бих я споделила🙂. Иначе дозата е за 4-5 порции, така, че може и сам човек да я изяде за няколко дни при добро желание. Между другото, мъжа ми мислеше, че това са картофи докато не му казах какво хапва… Така, че може да пробваш, без да казваш, че е целина, пък може и да се хареса🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s