Пълнени тиквички с риба тон

Дълго време не знаех, че тиквичките могат да се приготвят пълнени🙂. И как бих могла, след като тези, които майка и баба отглеждаха в градината, бяха в пъти по-големи от тези, които в последствие започнах да виждам по пазарите. След като открих опцията „пълнене на тиквички“, това стана едно от редовно приготвяните ястия вкъщи. Този път обаче, реших да пропусна традиционния ориз или кайма и ги приготвих с пълнеж от риба тон и зеленчуци. Резултата е вкусен и различен от това, с което сме свикнали.

Източник: списание „Меню“, април 2011, с мои изменения.

Нужните продукти (за 4 порции ако всеки хапва по половин тиквичка :)):

2 бр. средно големи тиквички

1 с. л. масло

1 малка глава лук

1 морков

½ – 1 консерва риба тон (от 185 гр.), отцедена

1 с. л. брашно

250 мл. прясно мляко

кашкавал – колкото кибритена кутия

копър

черен пипер

Приготвяне:

Тиквичките се срязват надлъжно и се издълбават. Вътрешността им се нарязва на ситно. В маслото и малко вода (1-2 с. л.) се задушават лука, моркова и вътрешността на тиквичките за около 4-5 мин. Поръсва се с брашното и се добавя млякото при непрекъснато бъркане. Оставя се да ври докато течността се изпари и сместа стане кремообразна и гъста. Добавят се настъргания кашкавал, рибата, копъра, сол. Издълбаните тиквички леко се посоляват и се напълват със сместа. Поръсват се с настърган кашкавал и се запичат в загрята на 180°С фурна за около 30 минути. Тиквичките остават леко хрупкави.

Добър апетит🙂

2 thoughts on “Пълнени тиквички с риба тон

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s