Kрем-карамел

Ако случайно не искаш или не можеш да се довериш на рецептата на майка си за крем-карамел, малко по-долу ще напиша моята, при изпълнение на която, гарантирам, че ще получиш страхотен резултат🙂.

Продукти (за 6 порции):

За крема:

4 яйца

1/3 ч. ч. захар

600 мл прясно мляко

1 с. л. ванилова есенция или ванилия на прахчета

За карамела:

12 с. л. захар

Приготвяне:

Захарта за карамела се поставя на умерено силен котлон да се разтопи и карамелизира. По желание може да се добави 1 с. л. лимонов сок. Разбърква се от време на време, за да се топи равномерно. След като сместа стане хомогенна се разпределя в огнеупорни чашки.

Яйцата и захарта за крема се разбиват с миксер до побеляване, добавя се млякото и ваниловата есенция.

Разпределя се в купичките. Те се поставят в тава, в която се налива вода, така, че да покрива колкото се може по-голяма част от тях. Пекат се в незагрята фурна на 200ºС за около 30-40 минути. За това време на повърхността се образува златиста коричка, а вътрешността все още е течна. Фурната се изключва и крема се оставя вътре докато се охлади. В това време той се стяга и добива характерната си структура.

2 thoughts on “Kрем-карамел

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s