Никулденски шаран

В къщи вече е традиция да си приготвяме шаран за Никулден.  И как иначе, след като мъжът ми е именник тогава🙂.

Досега  го приготвях само по рецептата на свекърва ми, но този път идеята e от Ирена, колежка на Ники.  Още щом видях албума с кулинарни снимки на Ирена, си харесах тази с рибата и тя беше така добра да я сподели с нас🙂.

Ето как я приготвих аз:

Нужните продукти:

1 шаран (моят беше около 4 кг.)

1-2 лимона

връзка магданоз

розмарин (използвах десетина клончета пресен)

суха мащерка

картофи, моркови, целина

300 мл. бяло вино

Приготвяне:

Почистеният шаран се разрязва по цялата дължина на шайби, с дебелина около 2-3 см, като идеята е да не се разрязва до долу и парчетата да се разделят, а рибата да остане цяла с оформени резенчета. По този начин, шаранът се изпича по-добре и по-бързо и по-лесно се оформят порциите за сервиране. Аз не успях да разрежа рибата по-надолу от средата т.е. стигнах само до гръбнака🙂, затова разрязах и долната половина на шайби и по този начин цял остана гръбнака, който да държи всичко на едно място.

След приключване на рязането, следва лесната част – рибата се посолява добре, натрива се с накълцаните подправки и лимонов сок (използвах сока от половин лимон), в коремчето и по повърхността се поставят резени лимон. Картофите, морковите и целината се нарязват, подреждат се около шарана и се овкусяват с подправки и сол. В тавата се налива бялото вино, поръсва се с олио и се изпича на 180ºС,   за около час и половина (режим „грил“ с вентилатор) или друго, по преценка на готвача🙂. Ако рибата или зеленчуците се запекат повече на повърхността, а още не са готови, се покриват с алуминиево фолио.

При сервиране, може да се поръси с малко свежи подправки🙂

Bon appetit!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s